Nu hrăniţi bebeluşii cu lapte vegetal

O ştire care a trecut discret prin paginile ziarelor româneşti spune următoarele: părinţii unui bebeluş care a murit de malnutriţie din cauza hrănirii neadecvate sunt judecaţi de justiţia belgiană şi riscă 18 ani de închisoare (ştirea pe scurt în româneşte pe hotnews sau mai pe larg în limba franceză). Cîteva puncte pe scurt:

 • părinţii sunt flexitarieni (un fel de vegetarieni mai puţin stricţi) care deţin şi un magazin de produse “bio”
 • fără să consulte un doctor, au decis că bebeluşul lor este intolerant la gluten ŞI lactoză
 • de la 3 la 7 luni, şi-au hrănit copilaşul cu lapte de porumb, orez, ovăz, quinoa şi hrişcă (în loc de lapte praf pentru sugari din care se găsesc cel puţin 10 feluri pe piaţă)
 • în acest timp, micuţul a scăzut în greutate pînă a ajuns să cîntărească 4,3 kg la 7 luni. Tot nu a fost dus la doctor
 • cînd bebeluşul a început să vomite şi părinţii s-au îngrijorat, în loc să meargă la spital, s-au dus cu el la un şarlatan HOMEOPAT. Cum homeopatia nu “tratează” decît lucruri care trec singure, omul i-a sfătuit să meargă la urgenţă
 • bebeluşul a murit înainte să ajungă la spital. Diagnosticul a fost de deshidratare şi malnutriţie cronică
 • declaraţia tatălui: “A nos yeux, nous ne faisions rien de mal”

(sursa fotografiei: Pixabay)

Care a fost problema de fapt? Mai multe chestiuni: intoleranţa la gluten sau lactoză e stabilită de doctori, nu este un moft sau o modă. Laptele vegetal NU este un substitut pentru laptele praf pentru sugari, nu este potrivit pentru copii. Rădăcina problemei, mi se pare, este moda actuală bio/vegetarian/vegan/gluten-free, apărută ca o reacţie de înţeles la alimentaţia clasică, considerată nesănătoasă. Fără un minim de cunoştinţe, o dietă de fiţe este probabil periculoasă. Glutenul sau lactoza, de pildă, fac parte din dieta normală a oamenilor şi nu sunt dăunătoare, decît în cazuri specifice care se diagnostichează de doctori adevăraţi.

Se aşteapă un verdict la acest proces pe data de 14 iunie…

Update: părinții au fost condamnați la închisoare cu suspendare..

4 thoughts on “Nu hrăniţi bebeluşii cu lapte vegetal”

 1. Vai ce stire…am si eu o stire. U bebe a murit pt ca masa nu a avut lapte si ca nu i s-a dat lapte praf de vaca.
  Stie cineva ca bebelusii vacilor sunt ucisi pt ca bebelusii oamenilor sa bea laptele? Probabil ca nu va pasa…orice mama da lapte pt puiul ei …orice animal din orice specie …de ce noi oamenii omoram copilul unei mame ca sa ii luam laptele mamei…mai horific decat asta nu exista…omul este diavolul…

  1. Eu unul fac diferența între moartea unui om și moartea unui animal, nu e deloc același lucru. Și vițeii nu trebuie sacrificați pentru a mulge vacile.

 2. Milioane de oameni ( peste 90 % din ei ) mor din cauza alimentatiei anual ! Daca esti nutritionist sau medic , mai citeste inainte de a scrie un articil !
  Sunt studii de peste 100 de ani in domeniu alimentatiei care confirma cum se hraneste sanatos un om!

 3. Dacă tot faci afirmații, pune și sursa informațiilor, că doar nu te credem pe cuvânt. Și învață cum se scrie ”articol”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *