Povestea talidomidei

Ce este talidomida? Talidomida este un medicament care a fost descoperit și pus în vânzare în anii ’50, mai întâi în Germania de Vest (RFG) – fiind produs de o companie germană – apoi în Anglia, Spania, Australia, Canada și alte țări.

Fiind un antiemetic foarte eficient, talidomida a fost vândută mai ales femeilor gravide ca leac împotriva grețurilor cauzate de sarcină. Este important de știut că, la acea vreme, folosirea medicamentelor în timpul sarcinii nu era controlată, deoarece medicii nu credeau că un medicament luat de mamă poate afecta fătul.

La scurtă vreme după punerea în vânzare s-a descoperit un efect teratogen al talidomidei, medicamentul producând malformații copiilor ale căror mame luaseră substanța în timpul sarcinii. Acest efect nefericit a făcut ca talidomida să fie responsabilă pentru moartea a 2000 de copii și malformații grave la încă 10000 de copii.

Partea tragică a acestei povești nu se oprește aici. Deși informațiile despre toxicitatea medicamentului au fost disponibile destul de rapid și talidomida a fost interzisă încă din 1961 în unele țări, ea a rămas disponibilă în Spania în timpul anilor ’70 și poate chiar la începutul anilor ’80. Cauza a fost o combinație fatală de lipsă de reglementare în Spania și neglijență de-a dreptul criminală a companiei producătoare Chemie Grunenthal.

Ce învățăm de la talidomidă?

  • medicamentele pe care  le consumăm sunt la fel de importante ca alimentele și pot să provoace mult rău dacă nu suntem vigilenți;
  • în cazul farmaceuticii, autoritățile de reglementare au o misiune crucială;

talidomida

sursa: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *