Legătura dintre zahărul din alimentație și cancer

Într-o știre  care a trecut mai mult sau mai puțin neobservată la noi, cercetătorii americani au pus în evidență pentru prima dată o legătură între zahărul din alimentație și cancer.

Mai concret, cercetătorii de la MD Anderson Cancer Center (University of Texas) au hrănit șoareci cu zahăr în cantități comparabile cu nivelurile din alimentația obișnuită a oamenilor și au observat că, spre deosebire de șoarecii cu o dietă bazată pe amidon, aceștia au un risc crescut de apariție și dezvoltare a cancerului. Este vorba în acest studiu despre cancerul la sân cu extindere la plămâni.

De exemplu, studiul a revelat că, la vârsta de 6 luni, 30% din șoarecii din grupul de control (cu o dietă bazată pe amidon) aveau tumori măsurabile, în timp de 58-60% din șoarecii hrăniți cu mai mult zahăr aveau tumori mamare. În plus, aceștia din urmă prezentau un risc crescut de extindere a cancerului la plămâni.

În studiile clinice sau de laborator, grupul “de control” este format din subiecții care nu primesc nici un tratament special. Aceștia generează valorile sau comportamentele considerate “normale”, la care se raportează valorile studiate. Dacă există diferențe statistic semnificative față de grupul de control, atunci se consideră că efectul studiat este semnificativ.

În afară de riscul crescut de cancer, acest studiu a dezvăluit și un mecanism de acțiune pentru dezvoltarea cancerului, un mecanism în care un rol principal îl joacă enzima numită 12-LOX (12-lipoxigenază). Această enzimă este implicată în metabolismul acizilor grași folosiți de corp ca și semnalizatori.

Studiul nu este disponibil gratuit online, dar un rezumat se poate citi aici.

Dacă efectele negative ale consumului exagerat de zahăr erau cunoscute de mult timp (obezitate, diabet, probleme dentare etc), este pentru prima dată când se demonstrează că și cancerul poate fi adăugat la această listă nefastă.

Reacți catalizată de 12-LOX:

12-LOX

sursa fotografiei: lipidhome.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *